perjantai 5. heinäkuuta 2013

Kassleria ja perunasalaattia


Vietämme nyt ensimmäistä kesäämme asunnossa, jossa on parveke. Siispä on otettava ilo irti, ja ryhdyttävä paljon paheksuttuun parvekegrillaukseen. Grillimme on kuitenkin vain sähkögrilli, josta tuskin aiheutuu mitään haittaa naapureille. BBQ-henkisessä ruuassa oleellinen savunmaku on kuitenkin haettava muualta kuin kypsennysprosessista. Jossain suositeltiin savupaprikajauhetta, ja purkin löydettyäni voin yhtyä suosittelijoihin. Siitä saa hyvän savuaromin marinadiin. Samalla tulee myös pientä tulisuutta, joten chiliä ei tarvitse samaan ruokaan lisätä, ellei sitten halua lopputuloksesta todella tulista. Muut ainekset marinadissa valitsin sen mukaan, mitä BBQ-kastikkeissa yleensä näyttäisi olevan. Määrät tässä ovat arvioita, sillä läheskään kaikkea en mitannut. Päädyimme tällä kertaa jättämään öljyn pois ja kypsentämään pihvit grillissä ilman rasvaa. Se toimi oikein hyvin. Pihvit kypsyivät meheviksi, eikä pinta palanut. Maku oli erinomainen!

Grillatut porsaanpihvit (ainesten määrät likimääräisiä arvioita)

1 dl tummaa siirappia
1 rkl sherryviinietikkaa
1 rkl savupaprikajauhetta
2 tl worchestershirekastiketta
2 tl ketsuppia
1 tl dijon-sinappia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 valkosipulinkynsi

2 kasslerpihviä

Sekoita marinadin ainekset. Anna pihvien maustua marinadissa vähintään tunnin ajan. Grillaa pihvit kypsiksi.

Lisukkeeksi teimme perunasalaattia uusimman Fine Cooking -lehden ohjeen mukaan. Aiemmin olemme tehneet perunasalaattia ilman majoneesia, mutta tällä kertaa oli testissä majoneesipohjainen salaatti. Majoneesin voi ostaa valmiinakin, jos haluaa. Annan silti ohjeen sen tekemiseen, koska olen tottunut tekemään sen itse. Perunasalaatti kannattaa tehdä niin, että ensin keittää perunat, ja antaa niiden hieman jäähtyä. Majoneesin voi valmistaa perunoiden kiehuessa. Paprikan voi grillata sitten grillin lämmettyä, jolloin niiden jälkeen voi aloittaa saman tien pihvien grillauksen (tai mitä muuta sitten grillaakin).

Majoneesi

2 munankeltuaista
1 tl dijon-sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
1-1½ dl oliiviöljyä

Vatkaa keltuaiset, sinappi, etikka ja suola sekaisin sähkövatkaimella pienessä kulhossa. Lisää öljy varovasti tippa kerrallaan jatkuvasti vatkaten, kunnes majoneesista tulee sopivan paksua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Jos majoneesi juoksettuu, eli öljy irtoaa muista aineista, ota uusi keltuainen puhtaaseen kulhoon. Vatkaa siihen juoksettunut majoneesi varovasti vähän kerrallaan.


Perunasalaatti grillatulla paprikalla (4 pientä annosta)

n. 500 g uusia perunoita
vettä ja suolaa keittämiseen
1-2 dl majoneesia
1 paprika
1 pieni kynsi valkosipulia
1 rkl silputtua persiljaa
suolaa ja pippuria

Keitä perunat suolatussa vedessä. Valmista majoneesi ja laita se jääkaappiin odottamaan. Leikkaa paprika neljään lohkoon. Grillaa paprika kypsäksi. Anna perunoiden ja paprikan hieman jäähtyä, ja leikkaa ne sitten sopiviksi suupaloiksi. Sekoita peruna ja paprika kulhossa, ja sekoita joukkoon majoneesi, valkosipuli ja persilja. Valkosipulin voi myös sekoittaa valmiiksi majoneesiin. Mausta suolalla ja pippurilla.