torstai 29. marraskuuta 2012

Pannupizza

Viime kirjoitukseni jälkeen on tapahtunut kaikenlaista. Väittelin tohtoriksi ja sitten muutimme Turusta Espooseen. Olen aloittanut työn tutkijana Tarton observatoriolla, mutta teen enimmäkseen etätöitä kotona. Kaiken tämän keskellä ei ole ollut aikaa eikä intoa mihinkään erikoisempaan ruuanlaittoon. Ehkä nyt kuitenkin vähitellen tilanne alkaa tasaantua, tavarat löytävät paikkansa uudessa kodissa ja aikaa alkaa löytyä.

Kun vähän aikaa oli syöty lähes itsestään valmistuvia ruokia tyyliin kalafilee pannulle ja lisukevihannesten kypsennys mikrossa, niin viikko muuton jälkeen teki mieli päästä laittamaan jotain edes hiukan monimutkaisempaa. Mihinkään kovin ihmeelliseen ei kuitenkaan riittänyt ideoita eikä viitseliäisyyttä, joten päädyimme pizzaan. Eikä vaihteeksi ohutpohjaiseen italialaispizzaan vaan amerikkalaiseen pannupizzaan. Nehän ovat täysin eri asioita, vaikka nimet muistuttavatkin toisiaan! Täytteeksi valitsimme neljä juustoa: savujuustoa, sinihomejuustoa, mozzarellaa ja parmesania. Pohjaan löytyi ohje täältä, ja 28 cm uunivuokaan riitti puolikas annos.


Pannupizza

Pohja:
1.75 dl vettä
12.5 g tuorehiivaa (neljännespaketti)
½ tl sokeria
1 rkl öljyä
ripaus suolaa
4 dl durum- tai tavallisia vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon öljy, suola ja sokeri, ja niiden jälkeen jauhot. Vaivaa taikinaa kädellä kimmoisaksi. Anna taikinan kohota kulhossa kaksinkertaiseksi.

Tomaattikastike:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
500 g paseerattua tomaattia
n. 1 rkl kuivattua oreganoa
suolaa
pippuria

Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota ensin sipulia öljyssä kattilan pohjalla miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon hetken kuluttua valkosipuli. Paista sitäkin vielä hetki, mutta älä liikaa, ettei kärähdä. Kaada kattilaan tomaatti ja sekoita. Lisää mausteeksi oreganoa. Anna kastikkeen kiehua n. puoli tuntia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Pizzan täyttäminen:
50-100 g sinihomejuustoa (esim. Aura)
50-100 g savujuustoa
n. 2 dl vastaraastettua parmesania
100 g mozzarellaa
kourallinen tuoreen basilikan lehtiä

Levitä pohja tasaisesti vuokaan. Anna sen kohota puoli tuntia ennen täyttämistä. Levitä pohjan päälle tomaattikastiketta. Edellä kuvatusta kastikeannoksesta riittää noin puolet. Raasta parmesan, ja revi muut juustot sormin palasiksi. Levitä juustot pizzan päälle niin, että mozzarella laitetaan viimeisenä. Paista pizzaa 200-asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia. Varo, etteivät reunat kärähdä, niin kuin meillä kävi. Sirottele basilikanlehdet valmiin pizzan päälle.