maanantai 27. helmikuuta 2012

Ei niin jokapäiväinen leipä

Aiemmat yritykseni leipoa leipää eivät ole menneet kovin hyvin. Pahimmassa tapauksessa uunista on tullut pienen pieni kovapintainen ja sisältä raaka möykky. Vähintäänkin tuloksena on hirveä sotku. Joskus silti täytyy kiusata itseään uusilla yrityksillä. Pelasin tällä kertaa varman päälle, ja tein leivän pelkistä vehnäjauhoista. Tylsää, mutta ehkä onnistumistodennäköisyys kasvaa hieman. Ja kyllä se onnistuikin!

Vaalea leipä (2 isoa leipää)

 50 g voita
5 dl maitoa, vettä tai niiden sekoitusta
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
n. 1.3 l vehnäjauhoja
1 muna (voiteluun)
seesaminsiemeniä

Sulata voi. Lisää siihen neste ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon. Lisää hiivan joukkoon ensin vähän nestettä ja liuota hiiva siihen. Kun hiiva on liuennut, lisää loput nesteestä sekä suola ja sokeri. Sekoita taikinaan jauhoja vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa käsin noin kymmenen minuutin ajan, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Ripottele taikinan pinnalle vähän jauhoja, peitä liinalla, ja anna sen kohota puolen tunnin ajan.

Nosta kohonnut taikina työlaudalle. Lisää vähän jauhoja, jaa taikina kahteen osaan, ja leivo kaksi leipää. Aseta leivät leivinpaperilla päällystetylle pellille. Leipien väliin voi laittaa esimerkiksi pitkulaisen kakkuvuoan estämään liiallista leviämistä. Peitä leivät taas liinalla, ja anna niiden kohota puoli tuntia. Voitele leivät munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä koristeeksi. Paista leipiä uunin keskiosassa 200 asteessa 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.